Amsterdam Auxiliaries

Akrylmedier og ferniss

Amsterdam Auxiliaries

Alle akrylmedier bør oppbevares frostfritt og benyttes i temperaturer over 10°C, akkurat som akrylmaling. Utstyr og pensler kan rengjøres med vann før det tørker. Inntørket maling og medier kan ikke løses opp fordi det tørker vannfast. Viktig å røre om før bruk og sette på lokk eller kork så fort som mulig etter bruk.

Amsterdam Pouring Medium

 • Tørker til en fargeløs, transparent, blank, fleksibel og vannfast film
 • Kan brukes ufortynnet eller blandet med akrylmaling eller akrylblekk
 • Kan tynnes med vann
 • For tykkere konsistens kan akrylbindemiddel tilsettes
 • Rør forsiktig for å hindre luftbobler
 • Brukes ved temperaturer over 10°C
 • Oppbevares frostfritt

Et flytende akrylmedium spesielt beregnet til pouring teknikk. Det flyter godt utover til en fleksibel, blank film som ikke krakelerer og tørker vannfast. Amsterdam Pouring Medium kan blandes med akrylmaling og akrylblekk. Tilpass blandingsforholdet til du oppnår en siruplignende konsistens som er det ideelle til pouring teknikken. Med Amsterdam Pouring Medium kan man også oppnå den populære «celle effekten». Da tilsettes noen dråper med en blanding av Amsterdam Acrylic Binder og silikonolje i fargeblandingen. Dette er en mer eksperimentell metode, derfor er det lurt å gjøre noen tester først

VEILEDNING
 1. Hell Amsterdam Pouring Medium i flere kopper.
 2. Tilsett de fargene du ønsker, Amsterdam akrylmaling eller Amsterdam Ink. Rør forsiktig for å forhindre luftbobler. Tilpass blandingsforholdet til du oppnår en siruplignende konsistens. Kan tynnes med vann eller fortykkes med akrylbindemiddel, Amsterdam Binder.
 3. Om du ønsker celler, tilsett noen dråper silikonolje (ca. 5) og rør lett. Man kan bruke Pouring Medium uten å tilsette silikon om man ikke ønsker cellene.
 4. Hell fargene vekselvis over i en ny kopp
 5. Legg lerretet oppå koppen, hold godt fast slik at det ikke lekker og snu forsiktig rundt.
 6. Fjern koppen og la malingen flyte utover. Beveg og hell på lerretet slik at det flyter ut over alt.
 7. Silikonoljen løser seg ikke opp i malingen og dermed blir det cellestruktur. Cellestrukturen kan forsterkes ved kort oppvarming, for eksempel med en varmluftspistol.

Acrylic Binder

Amsterdam Acrylic Binder har flere bruksområder. Opprinnelig ment til å blande med pigmenter til egenprodusering av akrylfarger, men kan også brukes som lim til collage, eller til preparering av sugende underlag som kartong, tre, mur o.l.

Grounds

Gesso

Gesso inneholder stoffer som gir en «åpen» struktur i overflaten. Dette resulterer i et perfekt underlag til videre bearbeiding med alle typer maling. Utvalget fra Talens utvides med både sort og fargeløs Gesso som alle går under merkenavnet Amsterdam.

Modeling Paste

Amsterdam Modeling Paste gir arbeidene mer relieff. Tykk, titanhvit pasta som kan brukes ufortynnet tykke relieffer. Gir et godt underlag for overmaling med enten olje- eller akrylmaling. Kan også blandes med akrylmaling og tynnes ut med vann.

Mediums

ACRYLIC MEDIUM GLOSS & MATT

Akrylmaling kan tynnes ut med vann, men om man tynner ut med mye vann vil fargen inneholde lite bindemiddel. Dette kan føre til at pigmentene i fargen ikke bindes godt nok til underlaget og fargen kan «smitte». For å
unngå dette bør man tilsette litt Acryl Medium enten i fargen eller vannet man bruker.

GLAZING MEDIUM GLOSS & MATT

Malermiddel til akrylfarger som gir ekstra god flyt og mere transparente farger. Spesielt godt egnet til vått- i vått teknikk og tynne lasurlag. Blandet med transparente farger gir den optimale transparente laseringer.

RETARDER

Tilsettes akrylfarger med 2-5% og forlenger da tørketiden på malingen med ca 20%. Gir bedre fargeflyt og mer tid til å arbeide vått-i-vått og oppnå fine fargegraderinger.

SLOW DRYING MEDIUM

Malermiddel til akryl som er en videreutvikling av Retarder. Forsinker tørketiden og kan blandes med akrylfarger i ubegrensede mengder. Gjør fargene mer transparente og blanke, avhengig av blandingsforhold. Gir en tørketid på ca. 3 dager.

GEL MEDIUMS GLOSS & MATT

Fargeløs gele til blanding med akrylfarger. Gir en mere transparent og tykkere, markant struktur på fargelaget med enten matt aller blank overflate. Finnes i tre tykkelser. Kan også brukes som lim og preparering av sugende underlag

THICKENING MEDIUM

Tilsettes akrylmalingen for å gjøre den tykkere eller drøye malingen. Ved å arbeide inn kun små mengder i akrylmalingen vil fargen bli mye tykkere. Påvirker hverken glans, fargeintensitet eller transparenthet.

PHOTO TRANSFER GEL

Lim og medium på akrylbasis til overføring av motiv (sampling). Påføres direkte på motivet man ønsker å overføre (printet ut med laserskriver eller fotokopi) og limes på egnet underlaget (tre, lerret e.l). Unngå luftbobler og la det tørke helt i minst 24 timer. Riv av overflødig papir og fjern varsomt papirbaksiden på motivet med en fuktig klut. Dette må gjøres i flere omganger og la tørke mellom hver gang. Til slutt sitter man kun igjen med trykksverten av det ønskede motivet (blir speilvendt). Påfør gjerne akrylmedium eller akrylferniss til slutt. Kan overmales og dekoreres med akrylfarger.

Effekt mediums

GLOW IN THE DARK MEDIUM

Malermiddel tilsatt fosforpigment som gjør at det lyser i mørket når det blir utsatt for lys. Best resultat oppnås ufortynnet i siste fargesjikt eller som en lasur på hvitt underlag. Kan blandes med akrylfarger, men da vil effekten minske betraktelig.

PUMICE MEDIUM (FINE, MIDDLE AND COARSE)

Malermiddel som inneholder finkornet pimpstein. Gir en steinaktig overflate som kan brukes i relieffer. Kan blandes med akrylfarger eller brukes ufortynnet. Velegnet til tykk maling, og kan skjæres og bearbeides når det er tørt. Leveres i fin, medium og grov struktur.

PEARL MEDIUM

Malermiddel som inneholder små glassperler. Dette gir en fin perlemoreffekt blandet med transparente farger, men kan også brukes ufortynnet.

FLAKES/GLITTERS

Glitter og flak som gir fine effekter blandet med Amsterdam Gel Medium Glossy, Acrylic Medium Glossy og transparente akrylfarger. Kan fernisseres med blank akrylferniss til slutt om ønskelig.

Protection

VARNISHES

Påføres når malingen er helt tørr og gir et beskyttende lag mot støv, fett og forurensning. Består av akrylharpiks og white spirit. Kan brukes på både olje og akrylbilder. Velg mellom fire glansgrader: matt, satin, blank og high g

CLEAR LACQUER

Akrylmaling brukes på mange ulike underlag. På enkelte ting passer det bedre med en klarlakk som gir en hard, skarapefast overflate enn vanlig ferniss. Sitter permanent og kan ikke fjernes.

ACRYLIC REMOVER

Acryl remover løser opp tørket akrylmaling. Fjerner tørket maling fra pensler, paletter og utstyr. La pensler stå i mediet 1 time og vask deretter med såpe og vann. Inneholder kun naturlige ingredienser og er fullstendig nedbrytbar

Publisert i: