Pensler med maling på

Pensler

Mårhår, svinebust, syntetisk, langt skaft, kort skaft.
Men hva er forskjellen?

Det finnes mange forskjellige pensler, med forskjellig bust, hardhet og lengde på skaft. Som en tommelfingerregel blir som oftest penslene med lange skaft brukt til olje og akryl eller annet arbeid på lerret og store flater, da det lange skaftet på disse penslene gjør at man kan stå lengre unna og arbeide med større overflater. Penslene med kort skaft blir oftest brukt til akvarellmaling, skole og hobbybruk, men kan også benyttes til små detaljer på lerret. Den største forskjellen mellom olje/akryl- og akvarellpensler er busten, hvor akvarellpenselen holder bedre på vann.

Forklaring av penselsymbol

Penslene er merket med symboler som viser hvilket medium de passer best for og hvor myk eller hard penselen er.

Forklaring av penselsymbolder

Laget av grisebust fra ryggen på grisen. Gris fra nord-kina er den beste. Grisebust har skjellaktig, sprikende struktur. Den holder derfor godt på farge. Brukes til olje og akrylmaling fordi den er stiv nok til å påføre den tykke malingen på lerretet. Rimelige pensler.

Lange skaft passer ypperlig til olje og akryl på store lerreter, mens korte skaft passer til skole- og hobbybruk.

Svinebust-penslene kommer i både runde, flate, kattetunge og vifteformet pensel.

 

Svinebust-pensler

Kunstig fremstilt materiale (nylon). Hvit eller farget bust. Kvaliteten på syntetiske pensler har økt drastisk de siste årene og penslene kan være vel så gode som hårpensler. Finnes i mange slags kvaliteter fra de billigste til meget gode kunstnerpensler. Brukes som et rimeligere alternativ til mårhår, til hobby og til olje og akrylmaling.

Kort skaft til akvarell, skole og hobbybruk. Lange skaft til olje og akryl på store lerreter. Finnes i mange prisklasser.

De syntetiske penslene kommer i en rekke former: rund, flat, kattetunge og vifte.

Laget av mårhår eller ekorn.

De fineste mårhårene kommer fra Kolinsky- måren som lever i Sibir. På grunn av de klimatiske forholdene er hårene fra denne kraftigere og mer elastiske. De aller beste hårene kommer fra hanndyret.

Mårhårspensler holder på mye vann, har meget god spenst og danner en fin spiss. Det er den beste penselen til akvarell, rosemaling og porselensmaling. Ganske dyre pensler, men behandles de riktig varer de i årevis.

Kort skaft til akvarell og porselensmaling. Lange skaft brukes til olje og akryl på store lerreter.

Alf Bjercke Pensel – 316 Rund Str 4 -Kolinsky

Ta vare på penselen!

Ikke bruk varmt vann – da kan metallholken utvide seg slik at hårene løsner.

Publisert i: