Fabriano Artistico

Akvarellpapir av beste kvalitet

FABRIANO ARTISTICO

Artistico akvarellpapir i aller beste kunstnerkvalitet og er laget av bomull, et råmateriale med lange, fleksible fibre som gjør papiret motstandsdyktig, allsidig og har en unik mykhet. Papiret ser ut til å være tykkere enn dets faktiske gramvekt. Hvitheten på fibrene gjør akvarellfargene klarere, og fordi det er ligninfritt er papiret mer holdbart over tid. Konstant, stabil kvalitet i produksjonsprosessen garanteres til enhver tid i henhold til ISO 9706 Standard for lang levetid. Dette garanterer at papiret er syrefritt og inneholder minst 2,5% kalsiumkarbonat som nøytraliserer eventuelle sure omgivelser.

 • 100% bomull
 • Lange fibre
 • Bufret papir
 • Uten optiske blekemidler, trefritt
 • Syrefri
 • Lang levetid – ISO 9706
 • Kommer i tradisjonell hvit eller ekstra hvit

 • HISTORIE

  Artistico er et resultatet av åtte århundrer med Fabriano’s papirproduksjon. Dette eksklusive akvarellpapiret har spilt hovedrollen i en lang og fascinerende historie om utvikling og innovasjon, og har alltid stått for eksepsjonell kvalitet. Den er selve «dronningen» i Fabriano’s brede, anerkjente produktspekter. Dette papiret er dokumentert i prislister fra slutten av 800-tallet. Da ble det produsert i den «keiserlige størrelsen» 22×30 tommer som også tilsvarer den klassiske angelsaksiske papirstørrelsen – nå tilegnet 56×76 cm som brukes av profesjonelle papirprodusenter i dag. Navnet «Artistico» ble etablert i 1978 da navnet dukket opp for første gang i produksjonsregistrene til sylinderformmaskin nr. 5 hos Fabriano.

 • PAPIRET

  Artistico akvarellpapir er laget av 100% bomullsfibre ved hjelp av en sylinderformet maskin. Denne unike industrielle prosessen, også kjent som «mano macchina» (en maskin som lager papir som ligner på den håndlagde prosessen). Den kopierer perfekt de typiske egenskapene til håndlaget papir. I denne prosessen brukes en sylinder som er dekket av et fint perforert nett, nedsenket i et fat med en masse som består hovedsakelig av vann og bomullsfibre. Den langsomme vendingen av sylinderen gjør at vannet kan passere gjennom det smale sylindernettet, og forsiktig avsettes bomullsfibrene tilfeldig på nettet som danner et mykt stoff. Papirprodusenter definerer et slikt papir som «firkantet», fordi fibrene blir liggende tilfeldig i flere retninger. Dette resulterer i et papir som slakkes jevnt fra alle sider når det er vått, og gir derfor kunstneren større kontroll.

 • EGENSKAPER

  Artistico-papir er laget av bomull, et råmateriale med lange, fleksible fibre som gjør papiret motstandsdyktig, allsidig og har en unik mykhet. Papiret ser ut til å være tykkere enn dets faktiske gramvekt. Hvitheten på fibrene gjør akvarellfargene klarere, og fordi det er ligninfritt er papiret mer holdbart over tid. Konstant, stabil kvalitet i produksjonsprosessen garanteres til enhver tid i henhold til ISO 9706 Standard for lang levetid. Dette garanterer at papiret er syrefritt og inneholder minst 2,5% kalsiumkarbonat som nøytraliserer eventuelle sure omgivelser.

 • UTVIKLING

  Nå lever Fabriano opp til sitt rykte ved ytterligere heve verdien på Artistico-papiret med en overlegen kvalitet og utførelse. Dette er de fremragende egenskapene: Forbedret overflateliming, mer holdbar overflate, 4 naturlige kanter, vannmerke på fast sted og veganvennlig.

 • FORBEDRET OVERFLATELIMING

  Det benyttes nå kun plantebaserte ingredienser til limingen i prepareringen av overflaten på papiret.  Dette forbedrer absorberingen av fargene som gjør fargepåføring jevnere og overmaling enklere. Farge kan også enkelt fjernes fra papiret med en våt pensel for «highlights» eller endring av detaljer i maleriet.

  Artistico-papiret har alltid vært preparert både innvendig og på overflaten. Innvendig preparering hindrer fargene i å trenge for dypt inn i papiret, og dermed bevares pigmentenes glans.  Overflatereparering gir perfekt fargepåføring og jevn oppsugingsevne. Produksjonsprosessen med sylinderformmaskinen foretar også prepareringen av papiret ved å senke formen ned i et limbad slik at prepareringen trenger inn i bomullsfibrene. Dette er nøyaktig den samme prosessen som i sin tid ble benyttet i håndlaget papir.

 • STERKERE PAPIROVERFLATE

  Gjentatt bruk med våt pensel på samme sted kan ødelegge overflaten på papiret. Derfor får papiret en spesiell behandling som presser bomullsfibrene mer sammen (fiberkohesjon), og gjør papiroverflaten mer motstandsdyktig og samtidig beholder de gode egenskapene.

 • FIRE NATURLIGE KANTER

  Bruken av sylinderformmaskinen gir i tillegg til enestående tekniske egenskaper, et mer slående utseende gjennom fire grove, naturlige kanter. I dag har Artistico-papiret fire naturlige kanter som gjør at det ligner håndlaget papir både i utseende og kvalitet.

  To av kantene blir naturlig til under produksjonsprosessen. De to andre naturlige kantene lages i etterkant ved å rive papiret langs en vannmerkelinje hvor det tynneste området av papiret gjør det lettere å rive. Det etterlater da en grov, naturlig kant.

 • NYTT VANNMERKE

  Vannmerket er et emblem for både papirfabrikken og byen Fabriano, og ble skapt i middelalderen av lokale håndverkere. Fabriano Artistico -papir kjennetegnes av «Cross Pommy-emblemet» som er et av de eldste Fabriano-vannmerkene fra 1293. Det et prestisjetungt symbol som representerer verdiene og stoltheten til 8 århundrer med papirmøllehistorie. Vannmerket er et vitnesbyrd om en flittig by, som med «Artistico» har skapt et moderne papir, kjent i dag av akvarellkunstnere over hele verden. Den perfekte kombinasjonen av tradisjon og innovasjon.

  Vannmerket plasseres alltid samme sted; nederst til høyre på arket. Det preges inn fra undersiden av arket slik at overflaten er lik på hele arket. Dette gjør at man kan male på hele arket, inkludert over vannmerket.

 • VEGANVENNLIG

  Preparering av papir med animalsk gelatin ble oppfunnet i Fabriano. En grunnleggende innovasjon, men som nå utvikles videre til å bli veganvennlig. Alle ingrediensene som brukes i produksjonen av Artistico papiret er nå fritt for animalske produkter, også grunningen som brukes er plantebasert. En betydelig utvikling som også respekterer de som har en vegansk livsstil.

FORBEDRET KVALITET

Nå lever Fabriano opp til sitt rykte ved ytterligere heve verdien på Artistico akvarellpapiret med en overlegen kvalitet og utførelse. Dette er de fremragende egenskapene:

 • Forbedret overflateliming
 • Mer holdbar overflate
 • 4 naturlige kanter
 • Vannmerke på fast sted
 • Veganvennlig

IKKE BARE TIL AKVARELL

Artistico er opprinnelig et akvarellpapir, men passer også utmerket til andre typer flytende maling (akryl, blekk, gouache) i tillegg til tørre medier (blyant, kritt, kull, pastell osv.). Papiret passer også perfekt til alle tradisjonelle trykkteknikker, men avhengig av teknikk kan det være nødvendig å væte papiret for å myke det opp.

ARTISTICO TRADITIONAL WHITE – BLOKKER

Trykk på blokkene for å se alle størrelser

Glatt / Hot Pressed / Grana Satina

 

Medium / Cold Pressed / Grana Fina

 

Ru / Rough / Grana Grossa

 

ARTISTICO EXTRA WHITE – BLOKKER

Trykk på blokkene for å se alle størrelser

Glatt / Hot Pressed / Grana Satina

 

Medium / Cold Pressed / Grana Fina

 

Ru / Rough / Grana Grossa

ARTISTICO TRADITIONAL WHITE – LØSE ARK

 • Glatt, medium eller ru
 • 300g / 640g
 • 56x76cm / 76×112 cm

300g – 56x76cm

640g – 56x76cm

300g – 76x112cm

640g – 76x112cm

ARTISTICO EXTRA WHITE – LØSE ARK

 • Glatt (SP eller HP), medium eller ru
 • 300g / 640g
 • 56x76cm / 76×112 cm

300g – 56×76

640g – 56×76

300g – 76x112cm

640g – 76x112cm

ARTISTICO TRADITIONAL WHITE – RULL

ARTISTICO EXTRA WHITE – RULL

Publisert i: