Såpestøping – lett og moro!

19.03.2014
Publisert i:

«Mamma, kan vi ikke lage såpe?»

Tuva er ivrig på noe jeg aldri har gjort før, og som hun har laget i barnehagen for noen år siden. Så hvorfor ikke? Da kunne hun få gleden av å lære meg noe … (Oppskrift på hampvotten kan du finne her)
Jeg gikk til anskaffelse av det vi trengte; klar og hvit såpemasse, såpefarge (blå), såpeduft (havbris), hamp og former. Jeg valgte både «vanlig» plastform og silikonform (2 pk). I tillegg brukte jeg vanlige muffinsformer i papir. 
De første såpene vi laget, ble av den hvite såpemassen. Her fikk Tuva gleden av å være læreren. Plastboksen hang vi på et «stativ» og stativet laget vi av grillspyd i metall og store gummistrikk. Vi smeltet 500gr i vannbad og tilsatte såpeduft og såpefarge når alt var smeltet. Det ble akkurat nok til å fylle de formene vi hadde; 2 silikonformer og plastformene. Formene satte vi i kjøleskapet for kjappere nedkjøling. (Disse såpefargene er intense, start med veldig små biter. På 500 gr klar såpemasse, brukte jeg en mengde som tilsvarer en halvstor ert)
Etter noe utålmodig venting ble såpene harde nok til at vi kunne ta de ut av formene og starte med ny såpemasse. Såpene vi tok ut var ikke helt gjennomkalde, så vi la de tilbake i kjøleskapet på et fat.
Da vi startet på den klare såpemassen, bestemte vi oss for å lage såpene med ulike farger. 250 gr såpemasse ble smeltet, og her tilsatte vi ingenting. Formene ble nå halvfulle av flytende såpe. Kort tid etter at disse formene ble satt i kjøleskapet for å stivne, smeltet vi enda en runde med 250 gr såpemasse. Denne gangen brukte vi både såpeduft og såpefarge. Da dette var ferdig smeltet, og de halvfulle formene i kjøleskapet var stivnet, fylte vi opp formene.
Denne gangen føltes ikke ventetiden så lang, da vi delte opp smelteprosessen slik vi gjorde. Så vi kunne nesten med en gang starte vår tredje runde.

På tredje runde valgte vi også å dele opp smelteprosessen. Vi smeltet 250 gr klar såpemasse og halvfylte silikonformene og fylte opp noen muffinsformer, og satte formene med duftende blå såpemasse i kjøleskapet. Mens vi ventet på at såpen skulle stivne, flettet Tuva og jeg snorer i hamp. Når flettingen var ferdig, smeltet vi nye 250 gr og tilsatte farge og duft. Vi la hampsnoren nedi formene og helte over ny såpelading. Også her ble det noen muffinsformer fylt opp.
Jeg skal innrømme at såpestøping var mye mer moro enn hva jeg hadde trodd på forhånd. Så dette blir ikke siste gang. Neste gang skal jeg eksperimentere litt mer.
Denne glyserinsåpen er egnet for rengjøring av både hender, kropp og ansikt.

Advarsel! 
Smeltet såpemasse kan være veldig varmt. Får du noe på deg, så kjøl ned straks med kaldt vann. La ikke barn få smelte såpe alene.

Materialer jeg har brukt:
Såpemasse – klar og hvit
Såpeduft – havbris
Såpefarge – blå
Muffinsformer

Til neste gang – ta vare på deg selv!