Pastelltegning

11.01.2012
Publisert i:

Å male med pastell er noe helt annet enn olje-maling eller tegning. Det tar ikke like lang tid som de ‘vanlige’ tegningene eller maleriene mine – for jeg pleier å lage bildet ferdig samme dagen jeg begynte med det. Jeg tegner mye i sort/hvitt, så da er det gøy å arbeide med farger.

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i et fotografi som jeg fotograferte sist sommer. Motivet er ifra mitt favorittsted på jord, en vakker plass i Lofoten (Vågan) kalt Rystad. For meg så er plassen magisk – selv om andre kanskje ikke ser det. Plassen er i mitt hjerte, så jeg ville lage et bilde som viser den ‘magiske’ siden av stedet. Her ser dere fotografiet jeg så etter.

Jeg valgte meg et ark fra en blokk som heter Vang Pastellblokk Ass. 33×41 cm. Arkene er veldig behagelige å male på. 

Jeg har brukt PanPastel og pastellkritt. Jeg liker godt å bruke begge deler og jeg synes at de funker veldig bra sammen. Jeg har en boks med forskjellige farger i – PanPastel sett m/10, Painting. Dere kan finne mange fine farger her.

Og her ser dere pastell-krittene jeg har brukt; Gallery Soft Pastel Mpv-36. 
Jeg har svamper som jeg liker veldig godt å bruke når man blander fargene sammen på papiret. De blå spadene dere ser bakerst, kan man sette små svamper på og bruke dem til å male med. Det samme gjelder ‘penselen’ dere ser nærmest. Her kan dere finne mange forskjellige fine svamper og skaft.  
Først skisset jeg opp motivet forsiktig med en 2H blyant.
Her ser dere at jeg er i gang med fargene. Jeg passer på å holde de lyse stedene lyse før jeg bruker mørkere farger.  
Det skulle opp et tre på venstre side, så jeg var ikke like nøye med detaljer og slikt på den siden.
 
Her ser dere det ferdige resultatet. Jeg fikk ikke tatt flere bilder fordi jeg var grisete på hendene. Men her skal jeg prøve å forklare hva jeg har gjort. Jeg har fått vannet til å glitre ved å bruke et hvitt pastellkritt. Så har jeg brukt sort farge for å lage treet og bakken. Det er mest for å skape kontrast. Jeg har også brukt en del av de samme fargene jeg har på himmelen på bakken – for å få de mørke delene til å ‘henge sammen’ med de lysere delene av bildet.
Til slutt sprayet jeg bildet med fixativ så alt holder seg på plass! Talens Concentr. Fixativ Spray 150 ml 064.
 
 
Noe av det jeg liker så godt med pastellfarger er at de er enkle å bruke og at det ikke tar så lang tid å lage et bilde. Jeg liker også at jeg kan være litt kreativ med fargene!