Nålefiltet snømann

Nålefilting for store barn og voksne

02.12.2020
Publisert i: ,

Nålefilting er både populært og enkelt. Teknikken lar deg male med ull og filtenål i stedet for maling og pensel, og resultatet kommer fort. Det er mange hjelpemidler man kan bruke, for eksempel kakeformer, maler med mer. Her har jeg nålefiltet en snømann. Den består av flere lag ull som toves sammen ved hjelp av en filtenål. Det er fint for store barn å prøve seg på også, under tilsyn av voksne. Nålen er ganske spiss, den har mothaker som dytter ullfibrene sammen. Noe som er utrolig viktig å ha fokus på er at nålen aldri skal bøyes, den skal kun stikkes rett ned og opp igjen i samme vinkel. Ellers vil nålen knekke. En skal også være ganske lett på hånden når en nålefilter.

Det er viktig å bruke et underlag. Jeg bruker en filtematte. Jeg starter med å rulle litt ull sammen til en ball. Ha noen nålestikk underveis så den ikke ruller seg ut igjen. Ikke stikk for dypt i underlaget, det er kun ullen som skal bindes sammen.

Fortsett å stikke til du har samlet ullen til en ball. Overflaten skal være litt fast, og blir fastere jo mer du stikker. Størrelsen kan også justeres ved å ligge til lag på lag med ull.

Her har jeg to passende kuler til snømannen.

Deretter er det på tide å feste snøkulene i hverandre. Da stikker du nålen inn i halsgropen i en rett bevegelse slik at ullen fester seg sammen. Gjør gjerne det et par runder til du er sikker på de henger fast i hverandre. Stikk ovenfra og ned, og nedenifra og opp til du kjenner de sitter fast i hverandre.

Snømannen skal få en flosshatt, så da starter jeg med å forme en sirkel og nålefilter til jeg synes den er passe fast. Deretter tar jeg et stykke ull og bretter til det er rektangelformet, og ruller sammen. Kan brette og stikke til du har den formen du ønsker.

Deretter skal delene festes sammen på samme måte som snøkulene.

Jeg tar en liten bit blå ull som bånd på hatten og nålefilter rundt til den sitter fast.

Hatten festes på snømannen ved at jeg nålefilter rundt det blå båndet.

Snømannen må også få en gulerotnese. Jeg tvinner litt maisgul ull mellom fingrene og former den litt med å nålefilte.Festes på ved å nålefilte rundt nesen, der ullfibrene er løse. De dytter jeg inn med nålen slik at kanten blir noenlunde jevn.

Til øyne og munn har jeg stukket fast små biter med ull. Det samme har jeg gjort med dekor på hatten i grønt og rødt.

Armene former jeg med litt sort ull, og nålefilter på i den formen jeg ønsker.

Til slutt lager jeg et skjerf ved å brette et stykke ull i to og forme det ved å nålefilte litt. Deretter tar jeg det rundt snømannen og fester lett med nålen der skjerfet krysses.

Dersom det er ønskelig kan du til slutt dekorere med perler, brodere eller filte på ull eller ulltråd (strikkegarn) etter ønske. Du kan også feste på en sølvtråd eller annen dekorativ tråd ved hjelp av en synål og henge snømannen på juletreet.

Lykke til:)

-Kine-

Produkter:

Relaterte innlegg: