Lær mer … Pasteller

06.08.2014
Publisert i:
Bildet er lånt fra Royal Talens.

Vi skiller mellom tørre pasteller og oljepasteller. Begge typer kommer i myke og harde varianter, avhengig av sammensetningen. Teknikken som brukes for kull er lik som tørre pasteller.

Tørre pasteller og kull
Soft Pastels
Sammensetningen av pastellene er slik at fargen på underlaget blir et så rent pigment som mulig. Dette oppnås ved en kombinasjon av pigment, en minimum mengde av bindemiddel, og de ​​reneste og svakeste typer av kaolin. Kaolin er noen ganger referert til som røret leire eller porselensleire. De godt balanserte andelene av disse ingrediensene resultere i en umiddelbar fargeoverføring og fløyelsaktig utseende. Ved bruk av pasteller overføres det tørre farget pulveret ned på underlaget. I teorien kan hvilken som helst underlag benyttes, forutsatt at det har tilstrekkelig struktur til overflaten. Det anbefales imidlertid å benytte spesielt pastellpapir.

I motsetning til maling, fester ikke pasteller seg til underlaget med hjelp av bindemiddel. Pastellpulver fester seg på fibrene eller struktur i papiret, og sverter lett av. Pastellen kan fikseres ved hjelp fiksativ som sprøytes på med et bindemiddel fra en flaske eller en sprayboks. Ved å fiksere vil den fløyelsaktige utseende endre seg, avhengig av mengden fikativ. Fargene blir mørkere hvis det brukes for mye fixativ, og selv da kan pastellene sverte av. Den beste måten å arbeide på er å lett fiksere hver gang et nytt lag påføres.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Carré Pastels
Carré pasteller er sammensatt med de samme ingrediensene som myke pasteller, men med mer kaolin. De er derfor mindre myk og ideell for skissering. Carré pasteller har en bedre heft enn myke pasteller, men gir ikke et svertefritt resultatt. Det er derfor anbefalt å bruke et fikseringsmiddel. Carré pasteller egner seg også godt til den såkalte vasketeknikken, hvor en pensel og rent vann tilføres linjene. Fargen blir delvis vasket bort og forlater linjene. Dette gjør skyggeeffekter mulig.

Utvalget av Carré pasteller består av tradisjonelle
jordfarger, hvit, svart og grått, alle med høyest mulig grad av
lysekthet.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Kull
Å tegne ved hjelp av kull, er en gammel aktivitet, som går tilbake til førhistorisk tid. Kullet var en av bestanddelene i hulemaleriene vi kjenner fra blant annet Altamiragrotten.

Kull er laget av nøye utvalgte seljekvister. Dette tradisjonelle tegnemateriale, kull, er mykt og ikke svertefri. Arbeider laget med kull har derfor behov for å bli fiksert. I motsetning til fargede tørre pasteller, endres ikke fargen på en kulltegning hvis mye fikseringsmiddel er brukt for å gjøre tegningen helt svertefri.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Oljepasteller
Oljepasteller er laget av pigment, voks og ikke-tørkende mineraloljer. Materialet som brukes til maling eller tegning forblir uendret da det ikke er noen tørkeprosses; ingen av bindemidler gjennomgår endringer over tid. Et ubehandlet arbeid er derfor ikke svertefritt. Dette kan rettes på ved å bruke en ferniss på kunstverk. Fikseringen bør ikke gjøres med en ferniss basert på løsemidler, da oljepasteller løses opp i white spirit og terpentin. Derfor er en spesiell ferniss basert på vannet blitt utviklet.  På grunn av den spesielle komposisjonen flyter fernissen jevnt fordelt over det oljete underlaget og vil derfor ikke perle. Oljepasteller kan brukes på nesten alle underlag. Fargeoverføringen er best på en grov og noe porøse underlag.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Malemidler for pasteller og andre tegnesaker
En
rekke malemidler er tilgjengelig for en bedre feste av farge eller for å
beskytte arbeidet gjort med pasteller, kull, kritt, fargeblyanter og
grafittblyanter:
– For tørre typer pasteller og tegnesaker: Talens
Pastel fixative, Talens Charcoal fixative, Talens Concentrated fixative
og Talens Protecting spray.
– For olje pasteller: Talens Varnish for oil pastels.

Fiksativ
gir bedre feste for pastell, kull, kritt og grafitt partikler på
underlaget. Blyet en farget blyant inneholder voks, og den har en
tendens til å danne en hvit tåke over fargen. Denne tåken, forsvinner
når fiksativ påføres.

Varnish for oljepasteller gjør et kunstverk svertefritt og beskytter den mot luftforurensing.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.

En fargerik historie – bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer … en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler …


Til neste gang – ta vare på deg selv!