Fargelegging av stempelmotiv med MCP-teknikk

07.04.2013
Publisert i:
Du trenger:

Egnet papir, for eksempel Fabriano Technico 6 eller Fabriano Bristol 
Stempelmotiv (ikke-permanent stempelsverte)
Koh-i-noor Polycolor Artist fargeblyanter ( Pigmentbasert )
Terpentin
Tegnestubb
Neglefil/fint sandpapir
(viskelær)
NB:
MCP-teknikk ( Magic Colored Pencil ) er en teknikk hvor du bruker terpentin for å trekke ut fargene fra pigmentbaserte farveblyanter, ved hjelp av tegnestubb. 
Når jeg fargelegger gjør jeg meg ferdig (så og si hvertfall) med en del av motivet om gangen (ansiktet for seg, klær for seg, bamse for seg…). Det er lettere å jobbe med en del av motivet om gangen. 
Av hensyn til antall bilder har jeg i denne tutorialen vist alle delene av motivet samtidig. Under hvert bilde følger forklaring til ansikt (og hender), klær og kaninbamse.
Skyggelegging
Bestem deg først for hvor du vil lyset skal komme fra. Jeg har valgt en lyskilde midt forfra. Skyggene vil da falle rundt ytterkantene, og det vil være mest lys midt foran på figurene. Men figurene selv vil også kaste skygge, så armer, at kaninbamsen sitter litt bak babyen etc. må også tas hensyn til.
Bruk lette bevegelser med blyanten. Det første laget synes nesten ikke, men legger grunnlaget for de lyseste
partiene. Hvis dette blir for mørkt blir det lite skyggeeffekt.
Hud: Legg et veldig svakt lag farge (nr. 9) på hele ansiktet, halsen og hendene.
Klær: Legg et helt svakt lag rosa (nr. 10) på bukse og genser (unntatt på stripene som jeg har valgt å la være hvite).
Kanin: Legg et helt svakt lag grå (nr. 35) på kroppen og rosa (nr. 10) i ørene og på nesa.
Farg gjerne i sirkelbevegelser og lag minst mulig «striper», men det vil uansett jevne seg ut når vi påfører terpentin med tegnestubben.
Hud: Legg på litt mer av samme farge på hender hals og ansikt. men la nå midten av ansiktet forbli lyst, og det samme med hendene. Dette er der vi ser for oss at det treffer mest lys.
Klær: Legg på mer rosafarge (nr. 10) på genser og bukse for skygge (se bilde).
Kanin: Legg skygge med samme gråfarge (nr. 35) rundt ansiktet til kaninen (ikke midt på), under haka og magen og på føttene. Ørene får også mer farge i ytterkant og nede ved rota, men jeg prøver å la det være litt lysere i midten.
Nå er det på tide å gå over hele motivet med tegnestubb og terpentin. Dypp tuppen av tegnestubben i terpentin, den skal være våt, men ikke dryppende. 
Ta en farge om gangen, ellers vil farge fra tegnestubben sverte over til steder med en annen farge. Start med de lyseste partiene og fortsett så med skyggene, ellers vil fargen fra de mørke pariene med mye farge følge med over på de lyse partiene og gjøre dem for mørke.
Bruk sirkelbevegelser og gnikk (ganske hardt) med tegnestubben så fargen blandes ut og strekene blir borte.
Puss av farge på tegnestubben, med en pappneglefil eller fint sandpapir, før du bruker stubben på en ny farge. Tuppen kan spisses med en skarp kniv/skalpell eller en blyantspisser (når den er tørr).
 
Du kan fortsette å legge farge på etter at du har hatt på terpentin. Legg nå på mer farge der du vil ha mørkere skygger. Finn en mørkere farge som passer til fargetonen du har brukt først.
Hud: Legg litt mer av den samme hudfarge vi har brukt til nå rundt ytterkanten av ansiktet og der du ellers evt. vil ha litt mer skygge. Ha også litt rosa (nr. 10) i kinnene. 
Klær: Ha litt rødt (nr. 7) i de mørkeste skyggene på klærne (ytterkanter, under armene, under genserkanten).
Kanin: De mørkeste partiene på kaninen får litt av en mørkere grå (nr. 70) – rundt hodet og magen, øverst på føttene, under haka og på ørene innerst ved røttene og øret nærmest babyen.
Gå over med terpentin og tegnestubb igjen, pass på å ikke gå inn på de lyse partiene.
Nå kan du videre se om du er fornøyd eller må legge på mer skygge. Skulle du komme på utsiden kan du som oftest redde deg med et viskelær, du kan også prøve å viske litt lett om du ser at du har for lite lyst et sted.
Her har jeg hatt på litt ekstra mørkt innerst i skyggene og duset det forsiktig ut med tegnestubben.
Lykke til!