En fargerik historie: Vermillion

28.08.2012
Publisert i: ,

Vermillion
Quinacridon Pigment

Fra kvikksølv og svovel til ufarlige pigmenter
Historien om den fantastiske rød-oransje vermillion har noen svarte undertoner. Fargen ble lenge fremstilt av det svært giftige mineralet sinober som har et høyt innhold av både kvikksølv og svovel. Det var ikke før på slutten av 1800-tallet at et betydelig mindre skadelig alternativ ble funnet basert på kadmium. I dag blir vermillion fremstilt av moderne, ufarlige og stabile pigmenter.

Uvitende om helsefaren, ble vermillion hentet fra kvikksølv og svovel-rik sinober lenge før vår tidsregning. Romerne selv brukte det som leppestift, noe som sikkert ikke var bra for helsen til damene. Mineralet er dyp rødt og må finmales til pigment før den kan brukes i maling. Desto finere og lengre pigmentet ble malt, desto mer intens ble fargen. På 1400 tallet skriver maleren Cennino Cennini om dette i sin berømte «The Craftsman håndbok» : «Hvis du maler det hver dag i tjue år vil pigmentet bare bli bedre og mer perfekt». For kunstnere i renessansen og barokken ble det derfor hardt arbeid for å få den nødvendige intense rød-oransje fargen fra det harde mineralet.

Nederlandske Vermillion- urner
Det er kjent at vermillion kunne produseres syntetisk allerede på 700 tallet. Dette ble gjort ved å oppvarme en blanding av kvikksølv og svovel i en slags urne forseglet med leire. Dette ble til en rød kvikksølv sulfid eller vermillion. Oppvarmingsprosessen var en kunst i seg selv, og på 1600 og 1700 tallet opparbeidet dyktige nederlandske «Vermillion- ovner» et internasjonalt rykte med sine gode «Vermillion- urner» . Kvikksølvet ble hentet fra kvikksølv- gruver, den største av dem kan fortsatt ses nær den spanske byen Almadén. Fanger ble brukt som arbeidskraft i gruvene , hvor mange bukket under i kvikksølvdampen.

Pålitelig alternativ
På slutten av 1800 tallet ble den opprinnelige vermillion erstattet av rødt kadmium pigment, som i tillegg til å være mer helsevennlig også var mer holdbar. Kvikksølv- vermillion ville i tid miste sin fargeintensitet på grunn av kjemiske forandringer. Nyere forskning har vist at dette skjer i to faser under påvirkning av klor i luften. Meget små mengder av klor kombinert med lys produserer kuler av metallisk (ren) kvikksølv som blir synlig på maleriet som sorte flekker. Dette kvikksølvet reagerer igjen med klor i luftensom resulterer i at svart skifter til hvit. Dette vises på malerier med gammel Vermillionpigment ved at den endrer farge og har hvite og svarte flekker. Dessuten kunne de ikke blandes med pigmenter som hvitt bly, krom gul og irr. Fordi man lenge ønsket å beskytte den lukrative handelen med dyrt kvikksølv- vermillion, tok det ganske lang tid å få praktisk talt identisk kadmiumpigment på markedet. Kadmium er også skadelig for helse og miljø, men i mindre grad. I disse dager blir fargen vermillion produsert av ufarlige, stabile pigmenter.

Kampen mellom dragen og elefanten
Kvikksølv (1 liter veier 13,6 kilo) og svovel (en ingrediens i krutt) ble symbolisert med henholdsvis elefant og drage. I en gammel myte blir opprinnelsen til vermillion beskrevet som følger:
«Dragen som alltid tørster etter elefantens blod, snor halen sin rundt bena på elefanten. Elefanten forsøker å rømme ved hjelp av snabelen, men dragen biter seg umiddelbart fast i øyne og nesebor og suger alt blodet ut av elefanten. Elefanten blir raskt svekket og kollapser til slutt, noen ganger knuser den dragen idet den faller».

Visste du at …?
Ordet vermillion stammer fra det latinske «vermiculus» eller «liten orm». Det refererer trolig til en slags orm som produserer et vermillion-rødt fargestoff. På tysk kalles fargen «Zinober». Det henviser direkte til sinober, som igjen kommer fra det greske «kinnabari» som betyr vermillion.

En fargerik historie
Bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag. Hver måned legger Royal Talens ut en ny fargerhistorie på deres Rembrandt-nettside. Vi oversetter de til norsk og legger de ut her på bloggen etterhvert. Vil du motta historiene direkte på e-post fra Royal Talens på engelsk kan du registrer deg her.

Les alle fargehistorien på bloggen vår.

Interessert i følge med på Rembrandt kunstnerfarge? Følg Rembrandt sin egen facebookside