Oker
Et eldgammelt pigment
Siden oldtiden har oker blitt brukt til ulike formål over hele verden. Diverse nyanser av fargen kan f.eks sees i 350 000 år gamle hulemalerier. Pigmentet er ekstremt lysekte og kan brukes i alle typer maling. I disse dager har naturlig oker stort sett blitt erstattet av syntetiske varianter.
Ordet oker kommer fra det greske ordet «Ochros», som betyr gulaktig. Det naturlige pigmentet finner man overalt i verden hvor det er relativt store mengder av jern i bakken. Jernet i bakken oksyderes og gir jorden den karakteristiske rustfargen. Selv om vi har en tendens til å forbinde oker med en gyllengul farge, avhenger fargenyansen mye av andre elementer i jordsmonnet der den utvinnes. Derfor kan fargen kan variere helt fra gul til rød og brunaktig, noen ganger kan den til og med tendere mot fiolett og blått. Jo mer manganoksyd som finnes sammen med jernoksid, jo brunere blir fargen. Navnet på fargene refererer ofte til stedet pigmentet ble hentet fra. Eksempler på dette er fargene sienna og umbra som er oppkalt etter byen Sienna og Umbria-regionen i Italia. Det samme gjelder Spansk rød og Neapelgul. Neapelgul i sin opprinnelige form inneholder giftig bly og brukes ikke lenger. Alle nyanser av naturlig oker er imidlertid helt ufarlig både for mennesker og miljø.
Naturlig eller brent
Det viktigste fargeelementet i oker er hydrert jernoksid. Som navnet antyder inneholder forbindelsen en betydelig mengde vann til tross for det er i fast form. Når det hydrerte jernoksidet varmes opp, fordamper vannet og fargen endres. Dette er en prosess som gjør at okergul blir rødlig (rød oker/ brent oker), det gulbrune pigmentet fra rå Sienna endres til en klar rødbrun farge (brent Sienna) og den gulaktige rå umbra blir mørk rødbrun (brent umbra) . I vulkanske områder skjer dette naturlig, men vi oppnår det samme ved bare å varme opp pigmentet.
Omgitt av mystikk
I antikken kom den beste okerfargen fra Sinopia, en by ved Svartehavet. Den eksepsjonelt gode kvaliteten gjorde denne okeren verdifull og derfor ble transporten av pigmentet merket med et eget kvalitetsstempel. Navnet Sinopia eller Sinoper ble også brukt i stedet for navnet oker. Blant urbefolkningen i Australia (Aborginerne) var denne okerfargen en høyt verdsatt og etterspurt vare. Australia er meget rik på oker. Hvis man flyr over Australia på en klar dag, vil man gjenkjenne de samme fargene som ble brukt i de urgamle maleriene i fargene på selve kontinentet. Sammen med de samme himmelmønstrene blir dette til en flott og nesten mystisk opplevelse . De urgamle maleriene fungerte som kart og kunne bare leses av innvidde. Den beste røde okerfargen ble også omgitt av mystikk. Bare menn i visse stammer hadde tilgang til steder med oker. En gang i året dro de på en pilegrimsreise som varte i flere dager. Denne reisen førte dem til områder med oker som for urbefolkningen var hellig grunn.
Oker i dag
I dag utvinnes noe oker fortsatt fra naturen, for eksempel fra Kypros. En ulempe med farger fra naturlige jordpigmenter er at de kan variere fra sted til sted, og sluttbrukeren vil aldri være helt sikker på hvilken nyanse av fargen man får. Det var delvis på grunn av dette at det for noen få hundre år siden ble utviklet syntetiske varianter navngitt som jernoksyder. Disse viste ingen fargeforskjeller fra ett parti til et annet. Både syntetisk og naturlig oker er brukt over hele verden i stor skala. Ikke bare i maling, men også i sement, asfalt, plast og gummi.
Visste du at …
Navnet «Redskins» eller refererer direkte til oker? Indianske og mange andre gamle kulturer har brukt rød oker på huden. I tillegg til å ha en rituell betydning, fungerte oker også som et middel mot insekter. På jakt bidro lukten av oker til at det var mindre sannsynlig de ble oppdaget av byttet sitt.
En fargerik historie
Bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag. Hver måned legger Royal Talens ut en ny fargerhistorie på deres Rembrandt-nettside. Vi oversetter de til norsk og legger de ut her på bloggen etterhvert. Vil du motta historiene direkte på e-post fra Royal Talens på engelsk kan du registrer deg her.
Les alle fargehistorien på bloggen vår.
Interessert i følge med på Rembrandt kunstnerfarge? Følg Rembrandt sin egen facebookside