Bokbinding

Noen venner av meg giftet seg nylig og i den anledning lagde jeg et album til brudeparet. Et hjemmelaget album passer til mange anledninger, og her skal jeg vise hvordan det kan gjøres.

02.06.2016
Publisert i:

Et personlig album til brudeparet

Det kan være lurt å velge et albumformat som ligger nær et A-format. Dette gjør at det blir mindre kutting. For dette albumet har jeg valgt å bruke A5 i landskaps-format.

.

global-bokbinding-03

global-bokbinding-04

Arkene brettes og legges i små hefter, kalt «signaturer». Antall ark i signaturene avhenger av hvilken tykkelse du har på papiret du bruker. I et album bør sidene være litt tykkere enn i en skrivebok, og papiret jeg har valgt er 160 g/m2. Derfor har jeg bare 2 ark per signatur.

global-bokbinding-14

global-bokbinding-05

global-bokbinding-06

global-bokbinding-07

For å slippe å måle hver gang du stikker hull i et signatur, anbefaler jeg å lage en stikk-mal. For at sømmen skal bli rett, må du alltid regne antall hull i partall. For denne typen album har jeg valgt å bruke tre silkebånd i ryggen. Da er det viktig å måle bredden av båndet og så lage hull som er noen millimeter større, slik at du ikke syr gjennom båndet. Hvis jeg vil ha tre silkebånd i ryggen, må jeg ha 6 hull. I tillegg må det alltid være et hull i topp og bunn av hver signatur, disse hullene brukes til å knyte sammen når du syr. Husk også at hullene må være symmetriske. Siden stikk-malen er brettet ligger den tett inni signaturen, og du kan med letthet stikke hullene etter den. Signaturene kan nå samles, og er klar for sying. Merk om noen av hullene ser skjeve ut, da snur du bare signaturen, fordi den mest sannsynlig har blitt lagt i bunken din opp-ned. For å få en fin rygg er det viktig at hullene ligger beint, og dette er lett å få til så lenge du bruker stikk-malen riktig vei.

global-bokbinding-024

global-bokbinding-08

global-bokbinding-10

global-bokbinding-13

Rygg-utvidere kutter du enkelt til i samme høyde som signaturene, men disse trenger ikke være like brede. Deres misjon er å utvide ryggen, og trenger ikke ta like stor plass. Klipp tre strimler av ønsket bånd, to som er litt lengre enn tykkelsen på ryggen, og ett som er lengre enn bredden på selve materien. Når du klipper til tråden du bruker, kan det være lurt å ikke bruke «latmanntråd», og bare bruke lengden av fem signaturer om gangen. Dette gjør at du unngår floke, sliter ut tråden eller får problemer med å stramme underveis. Har du ikke vokset tråd, kan du bruke en hvilken som helst tråd som ikke er alt for tykk, enten ved å trekke den gjennom et telys eller en blokk med voks. Legg den første signaturen inn i en av rygg-utviderne, og fest rygg-utvideren med to binders på forsiden. Den ene bindersen bruker du til å feste tråden med midlertidig. Begynn på toppen, hvor du stikker nålen gjennom fra utsiden i første hullet og ut neste. Før du syr videre, legg båndet du vil bruke under stinget slik at båndet ligger i ro. Det kan være greit å teipe båndet fast i papiret, så det ligger i ro men du syr. Når du har kommet til enden, syr du bare inn i neste signatur. Men på veien tilbake mot toppen, skal du sy under stinget i den forrige signaturen. Det er dette som gjør at stingene får et flettet utseende, om du ikke ser det etter de to første stingene, vil det bli mer synlig etterhvert som du syr flere signaturer sammen. Huskeregelen er at du alltid skal sy under stinget i forrige signatur.

global-bokbinding-09

global-bokbinding-12

global-bokbinding-11

Som du ser begynner flettingen å bli synlig, og stingene blir små kryss i ryggen. Avslutt sømmen med å ta et sting mellom sømmene i den forrige signaturen, lag en knute og fest tråden til bindersen på forsiden, eller la den henge løst. Lim fast forsatsen til første side i materien, og bruk lim til å dytte båndene på plass. Det kan være greit å stramme dem litt mens man limer dem.

global-bokbinding-15

global-bokbinding-18

global-bokbinding-16

global-bokbinding-17

 Da er det tid for å kutte permene. For at permene skal gå litt utenfor selve materien, kutter jeg dem slik at permene har et utfall på 2,5 millimeter. Det vil si at jeg kutter permene 5 millimeter høyere, men bare 2,5 millimeter bredere. (Bare 2,5 millimeter mer i bredden, siden permene ikke skal stikke ut i ryggen). Lim ønsket papir på forsiden av albumet. Kutt av cirka en linjalbredde utenfor hver side av pappen. Dette gir et godt stykke igjen til å lime rundt kanten. Kutt av hjørnene med linjalen i cirka en 45 graders vinkel, med 2-3 millimeters mellomrom. For at hjørnet skal bli penest, er det lurt å bruke et falsebein til å dytte inn litt av kanten. Dette er også med på å forsterke hjørnet. Lim forsatsen fast i permen, og bruk litt lim til å feste båndet. Om du har valgt et format som jeg har, må du bruke en ekstra bit med papir, for å dekke over resten av innsiden. Men har du valgt et fornuftig format, er du nå ferdig!

 global-bokbinding-02

global-bokbinding-01

global-bokbinding-001

Ønsker du en mer detaljert gjennomgang, så finner du dette på bloggen min:

http://askelandbokogpapir.blogspot.no/2016/06/bryllupsalbum.html

Lykke til! – hilsen Daniel

Produkter:

Relaterte innlegg: